MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Trzy zwycięskie projekty z ubiegłorocznej edycji hackathonu w realizacji

Ewa Wacławowicz
Ewa Wacławowicz
Konrad Kozlowski/Polskapress
W ramach hackathonu „YouthKrakHack. Młodzi dla klimatu!”, który odbywał się w 2021 r. wypracowane zostały kampanie mające zachęcić krakowian między innymi do przeciwdziałania marnowaniu żywności i nadmiernej konsumpcji, wybierania diety roślinnej oraz uprawy warzyw w przestrzeni miasta.

FLESZ - Sukces Polski. Będą dopłaty dla polskich rolników

od 16 lat

- Zwróciliśmy się do młodych ludzi, aby – w ramach najlepszej formuły, jaką jest hackathon – zaproponowali pomysły propagujące proklimatyczne zachowania przemawiające przede wszystkim do wyobraźni najmłodszych krakowian – mówił podczas środowej konferencji prasowej z uczestnikami hackathonu Andrzej Kulig, zastępca prezydenta ds. polityki społecznej i komunalnej.

Kornelia Olszówka to współautorka zwycięskiego projektu „Idźże w retro klimat”, opracowanego przez zespół Carbon Footprint. Projekt skupia się na przeciwdziałaniu nadmiernej konsumpcji i propaguje rozsądne korzystanie z nieodnawialnych zasobów naturalnych.

– Celem naszej kampanii jest zwrócenie uwagi osób młodych na osoby starsze, które za czasów swojej młodości nie miały dostępu do wielu produktów i były przyzwyczajone do oszczędzania i niemarnowania żywności. Chcemy, aby nasi rówieśnicy uczyli się od starszych i czerpali z nich wzorce. Wspólnie z miastem zrealizowaliśmy spot klimatyczny oraz raport. Jesteśmy w trakcie tworzenia listy ginących zawodów tj. szewc, kaletnik itp. – zaznaczyła Olszówka.

Kamil Losiak, współautor projektu zajął trzecie miejsce wraz ze swoim „Ekokalendarzem”, który ma na celu uświadamiać i edukować w sferze ekologicznej i klimatycznej.

Drugie miejsce w hackathonie 2021 zajął projekt „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość” zespołu Knedliczki, proponujący szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin i dzieci.

- Projekt żywienia roślinnego jest realizowany do końca maja. Przygotowaliśmy szereg informacji o tematyce roślinnej, diecie bezmięsnej w tym m.in. przykładowe przepisy diety plant based dla całej rodziny, przepisy na posiłki dla dzieci, pomysły na przekształcanie dań mięsnych w roślinne. Poruszymy także tematy kuchni lokalnej i sezonowej. Powiemy o skutkach klimatycznych diety mięsnej w tym m.in. nadmiernej produkcji gazów cieplarnianych, utraty bioróżnorodności, nadmiernym zużyciu wody i nawozów - mówią twórcy projektu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kraków. Trzy zwycięskie projekty z ubiegłorocznej edycji hackathonu w realizacji - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski